Vybíráte kouče pro sebe či do své firmy?

Rozhodli jste se spolupracovat s koučem a očekáváte, že dodá službu koučování v nejlepší možné kvalitě, s co největším efektem a efektivností. Aby se tak mohlo stát, je potřeba vybrat vhodného kouče z široké nabídky koučů na trhu.

Koučování jako jakákoli jiná profese má definovány své profesní standardy. Díky dodržování těchto standardů jednotlivými kouči, průběžným kultivováním profesních standardů na základě zpětné vazby a vědeckých výzkumů, se metoda koučování dostala do popředí rozvojových technik. Pokud chcete obdržet službu koučování v nejlepší možné kvalitě, vyberte si kouče, který profesní standardy respektuje a aktivně s nimi ve své praxi pracuje.

Pro výběr vhodného kouče tak existují požadavky, ze kterých byste neměli slevit, a zároveň existují pomůcky, které Vám mohou výběr usnadnit. Pokud se budete držet dále uvedených požadavků, vysoce zvýšíte pravděpodobnost úspěšné spolupráce. Pokud použijete zmíněnou pomůcku, výběr vhodného kouče si maximálně zrychlíte.

 

Požadavky pro výběr profesionálního kouče

Uvedené požadavky jsou zformulovány na základě dlouhodobých výzkumů spokojenosti klientů s koučováním.

Specifické vzdělání kouče

Akreditované vzdělání v oboru koučování je základní podmínkou pro certifikaci kouče. Jednotlivým vzdělávacím programům udělují akreditaci profesní organizace koučů, obvykle celosvětová International Coach Federation (ICF). Akreditací výukového programu je potvrzeno, že kouč během daného studia získá nezbytné dovednosti specifikované kompetencemi profesionálního koučování a je schopen je používat ve své praxi. Obvyklá délka akreditovaných vzdělávacích programů pro výuku koučování je jeden rok.

Etický kodex

Základním stavebním kamenem úspěšné spolupráce s klientem a jeho organizací je vzájemná důvěra a bezpečí. Tato důvěra je postavena na dodržování každého z bodů Etického kodexu profesionálního kouče. Každý člen profesní organizace se zavazuje řídit tímto Etickým kodexem a souhlasí s následnými akcemi profesní organizace vůči své osobě, pokud by Etický kodex porušil.
Etický kodex zahrnuje mimo jiné závazek mlčenlivosti a nezneužití získaných informací či vztahu s koučovaným pro vlastní účely.

Průběžné vzdělávání

Další průběžné vzdělávání v oblasti koučování a dalších souvisejících oblastech je zárukou, že kouč sleduje aktuální trendy a výzkumy v oblasti osobního rozvoje, udržuje své znalosti a dovednosti na nejvyšší úrovni, doplňuje, rozšiřuje a prohlubuje rejstřík svých dovedností a rozvíjí svou vlastní osobnost. Míra těchto dovedností se následně odráží v univerzalitě kouče a efektivnosti koučovacího procesu. Prokazatelné průběžné vzdělávání je vyžadováno pro obnovu certifikace kouče.

Supervize

Díky supervizím kouč průběžně zjišťuje, jak dodržuje kompetence profesionálního koučování. Supervize mu poskytují zpětnou vazbu a zároveň podmínky pro optimalizaci poskytované služby koučování. Supervize jsou nezbytné pro získání i obnovu certifikace kouče. Certifikace je tak zárukou probíhajících supervizí.

Prokazatelná praxe kouče

Každý klient touží spolupracovat s partnerem s prokazatelnými zkušenostmi. Certifikace kouče profesní komorou je jasným ukazatelem doložitelné praxe kouče. Při certifikaci dokládá kouč formou deníku množství hodin strávených výhradně koučováním, jiné formy práce jako jsou konzultace, mentorink či školení nejsou akceptovány.

 

Jak získat tyto informace o jednotlivých koučích, srovnatelné a pravdivé?

Certifikace kouče

Předchozí kritéria jsou automaticky splněna, pokud si pro spolupráci vyberete kouče s certifikací některé z profesních komor – celosvětové ICF, evropské EMCC či české ČAKO.
Certifikace kouče prokazatelně vypovídá o jeho profesní historii, úsilí a závazku dodávat službu koučování v souladu s vysokými standardy profesionálního koučování a maximálně tak využít potenciál této rozvojové metody při práci s klientem.

Certifikace profesní organizací a její pravidelná obnova opakovaně prokazuje , že kouč ve své praxi skutečně dodržuje kompetence profesionálního koučování, nezaměňuje koučování s jinými metodami rozvoje (jako jsou mentorink, výuka, konzultace, školení) a využívá tak maximální potenciál metody koučování. Kouč získáním certifikace zároveň dokládá splnění ostatních kritérií, která jsou pro certifikaci vyžadována: profesní vzdělání, průběžné vzdělávání, supervize, etický přístup, prokazatelná praxe.

Certifikační stupně Mezinárodní federace koučů (ICF) jsou ACC, PCC a MCC.
Celkově je v České republice certifikováno některou profesní komorou a některou certifikací cca 200 koučů.

ICF Česká republika je profesním členem Hospodářské komory České republiky.

Osobní reference

Osobní reference stávajících klientů pomáhají dokreslit obraz práce kouče. Je potřeba mít na paměti, že recenze vychází z unikátního vztahu kouče a koučovaného, kteří spolupracovali nad specifickým tématem a ve specifickém prostředí, a tato kombinace byla jedinečná a neopakovatelná. Každé další jedno koučování je unikátní a vyžaduje proto od kouče vysokou míru univerzality a široký rejstřík dovedností, které jsou čitelněji vyjádřeny právě některou z certifikací.

Osobní (chemická) kompatibilita

Osobní kompatibilita přichází na řadu při osobním kontaktu kouče a koučovaného. Kouč se zdravou osobností, kontinuálně pracující na svém seberozvoji a koučovacích dovednostech se stává univerzálnějším a kompatibilním s většinou klientů. V každém případě mají obě strany právo veta – efektivní koučovací vztah je založen na oboustranném přání spolu spolupracovat.

Závěrem

Mohli jste si všimnout, že ve zmíněných kritériích pro výběr kouče není klasické vzdělání, titul před a za jménem, znalost profesního oboru koučovaného, nejvyšší dosažená pracovní pozice. Pokud byste chtěli vybírat kouče podle těchto kritérií, pravděpodobně hledáte spíše mentora. Mentorování se od koučinku liší a orientuje se na jiná témata, jinou množinu dovedností i způsob jejich získání.

Pokud považujete koučink za nejvhodnější rozvojovou metodu pro daný konkrétní případ, použitím výše zmíněných kritérií můžete výběr profesionálního kouče vysoce zefektivnit a zrychlit. Vybírat můžete například z Registru koučů ICF.

Chcete si ujasnit, jestli koučování je pro Vás ta správná rozvojová metoda v dané situaci?
Sjednejte si STRATEGICKOU SCHŮZKU, na které Vám to pomohu objasnit.