„This is what keeps you doing things you don’t want to do. You do them because you’re out of touch with the place where your actions come from.“

James Bugental
American Psychologist

 

V koučovacích rozhovorech používám dva základní přístupy ke změně nechtěného chování.
Pokud existuje silná motivace a jasně popsaná vize budoucnosti , lidé se v souladu s ní samovolně přeladí do nového osobního nastavení. V novém nastavení snadno vytvářejí a přijímají nové způsoby myšlení a chování, které jsou pro ně zcela přirozené a prospěšné v nové situaci, a lehce a bez zábran opouštějí původní, nyní již nepotřebné návyky, aniž by k tomu vynakládali nějaké zvláštní úsilí.

Pokud je ovšem budoucí vize méně lákavá či některé návyky více urputné, než aby mohlo dojít k automatickému přeladění, vyplácí se zkoumat podstatu a zdroj těchto návyků. Hledání spouštěčů nechtěného chování často bývá pro klienty objevným zážitkem, který vyústí k uvolňujícímu pochopení sama sebe. Z neznámého a strašidelného se tak stává známé a moje. Z tohoto nalezeného místa sebepoznání a sebepřijetí je pak obvykle nádherný výhled pro hledání lákavé vize. Nalezením lákavé vize může proces změny plynule pokračovat.

Nespoléhejte pouze na vůli. Zapojte fantazii a budujte svou motivaci, buďte sami vůči sobě všímaví a vědomí si svých motivů. Možná budete překvapeni, co to přinese.